Plastik Poşette Belirsizlikler Sürüyor

PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün: “Doğru atık yönetimi ve geri dönüşüm stratejileri uygulanmalı”

 

13 Kasım 2018 tarihinde TBMM’ye sunulan kanun teklifi, 01 Ocak 2019 itibariyle marketlerde tüketiciye bedel karşılığı satılacak olan plastik poşetlerin adet fiyatının 25 kuruştan az olmamak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak komisyon tarafından belirlenmesini önermekte. Öte yandan “Geri Kazanım Katılım Payı” adı altında poşet üreticilerinin ve ithalatçılarının piyasaya sürdükleri poşet başına 11 kuruş bedeli bütçeye gelir kaydedilmek üzere mal müdürlüklerine ödemelerini aynı kanun teklifi ile önerilmekte. Söz konusu teklifin yasalaşması durumunda poşetlerin ücretli hale gelmesi vesilesiyle pazarı daralacak olan üretici, ayrıca 11 kuruşluk ek maliyetle karşı karşıya kalacak. On binlerce çalışanı olan bir sektörü ülkemizin geçtiği bu zor süreçte böylesi ek maliyetlerle karşı karşıya bırakmak daha büyük sorunlara yol açacaktır.

 

Plastik taşıma torbalarının kağıt, bez, pamuklu vb. torbalara kıyasla çok daha düşük sera gazı emisyonu, üretimlerinde düşük su, enerji tüketimi ve hafiflikleri sayesinde lojistik operasyonlarında da üstün maliyet avantajı sağladığını açıklayan Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Selçuk Gülsün, üreticiden kesilecek “Geri Kazanım Katılım Payı”nın ne şekilde kullanılacağının belirlenmediği bir ortamda alınacak acele kararların uzun vadede yarardan çok zarar getireceğinin altını çizdi.

 

Yasa teklifinde ortaya konan ücretlerin belirlenmesinde aceleci davranıldığını ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile iletişime geçilmediğini belirten Gülsün üreticinin üzerindeki maliyet yükünün kaldırılması ve tüketiciden alınacak ücretlerin bir fonda toplanarak toplumda geri dönüşüm bilincini güçlendirecek projelerin hayata geçirilmesinde kullanılması gerektiğini belirtti.

 

Karbon ayak izimizi azaltmak için kullandığımız ürünlerin üretim süreçlerinde kullanılan enerjiden taşınmaları esnasında harcanan fosil kaynaklı yakıtlara kadar birçok faktörün devreye girdiğini ve plastiklerin tüm alternatif malzemelere kıyasla daha çevreci olduğunu belirten Gülsün şunları kaydetti; “Gerek ülkemizde, gerekse Dünyada ortaya çıkan çevresel sorunların üstesinden gelmek adına doğru atık yönetimi ve geri dönüşüm stratejilerinin uygulanması gerekiyor.”

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

ALTIN ÜYELİK 1

Copyright , Her hakkı saklidır. plastikpazari 2016