İKMİB VE İDDMİB’den Farklı Tasarımlara Destek

3. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu.

 

Değişim, yeni fikirler ve farklı tasarımlardan gelecek… İhracattaki katma değeri tasarım ile artırmaya kararlı olan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri ihracatçıları Birliği (İKMİB) ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), plastik ve metal ambalaj sektörlerinde farklı ve uygulanabilir tasarımların teşvik edilmesi amacıyla Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması’nı bu yıl üçüncü kez düzenledi. İhraç ürünlerinin tasarım değeri yüksek ambalajlarda sunulması amacıyla tasarımcı ve sanayiciyi farklı bir platformda bir araya getiren yarışmanın ödülleri Dış Ticaret Kompleksi’nde yapılan törende sahiplerini buldu.

 

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) işbirliği ile düzenlenen 3. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması’na bu yıl 260 tasarım başvurdu. Plastik ve Metal Ambalajın yanı sıra bu yıl “Kültürü Ambalajla” mottosuyla Türk kültürüne özgü geleneksel ürünlere yönelik ambalajlar Konsept kategorisinde yarıştı. Yarışmada üç kategoride Profesyonel ve Öğrenci olmak üzere dereceye giren tasarımlara toplamda 159 bin TL ödül verildi. Yarışmanın birincileri yurtdışındaki prestijli ambalaj fuarlarını ziyaret etme ve Ekonomi Bakanlığı’nın yurtdışı eğitim bursundan yararlanma şansı da kazandı.

 

Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen törene; TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, TİM Başkanvekili ve İDDMİB Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra tasarımcılar sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Ambalaj sektörüne yeni tasarımlar kazandırmak ve firmaların tasarıma yaptıkları yatırımları teşvik etmeyi misyon edinen Plastik ve Ambalaj Tasarım Yarışması, profesyonel tasarımcıların yanı sıra geleceğin tasarımcılarına da ev sahipliği yapıyor. Yaşama farklı bir gözle bakmayı ve bunları yeni fikirlere dönüştürmeyi başaran tasarımcılar bu yılki yarışmada plastik ve metal ambalajın kullanıldığı farklı tasarımlar ortaya koydular. İçlerinde sokak kedilerinin mama ve su ihtiyacını aynı anda karşılayan sevimli mama kabı da var, annelerin dışarıya çıktıklarında işlerini kolaylaştıracak hijyenik devam sütü ambalajı da…

 

Dünyadaki büyüklüğü 820 milyar dolara ulaşan ambalaj sektörü ülkemizde 17 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip. Ambalaj pazarında her geçen gün kullanım alanlarını genişleten plastik ambalajlar yüzde 37’lik pay ile ilk sırada yer alıyor. Dış ticaret açığı vermeyen Türkiye ambalaj sektörü 2015 yılında 595 milyon dolar, 2016’nın ilk yarısında ise 280,2 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Sektörde yaklaşık 3 bin firma faaliyet gösteriyor. İhracatçı sektörler kanalıyla önemli oranda dolaylı ihracatı bulunan ambalaj sektörünün direkt ihracatı 2015 yılında 3,7 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz yıl sektör ihracatından en fazla payı yüzde 68’lik oranla plastik ambalaj, yüzde 21’lik pay ile karton ambalaj ve yüzde 9’luk pay ile metal ambalaj aldı.

 

Ambalaj Sektörü, 2016 yılının ilk 6 ayında 1,97 milyar dolar ihracat yaparak geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 9,  miktar bazında yüzde 24 artış sağladı. Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke; Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İtalya, İsrail, İran, Hollanda, Bulgaristan ve ABD olarak sıralandı. Türkiye ambalaj sektörü 2023 yılında 30 milyar dolarlık büyüklük ve 10 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor.

 

Ürünleri korumak yanında işlevsellik, estetik ve kimlik kazandıran ambalajın ürünün imajını önemli oranda etkilediğini belirten İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, 3. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ürünlerin imajını oluşturan en önemli etken şüphesiz ambalajlar. Bir ürün istediği kadar kaliteli olsun eğer ambalajı kötüyse tercih edilirliği de az oluyor. Günümüzde ambalajın satışa etkisi dünyaca kabul edilen bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Marka ile tüketicinin ilk buluşmasında ambalaj verilmek istenen mesajı en doğru ileten araç. Bu doğrultuda tasarım ve markalaşmaya duyulan ihtiyaç da hızla artıyor. Eğer bizler de sürdürülebilir ihracat artışından söz etmek istiyorsak mutlaka ambalaj tasarımına yatırım yapmalıyız. Ürünlerimizde özgün tasarım kullanımı arttıkça tercih edilirlikleri de artacak. Ambalaj tasarımındaki ilerlemelerin diğer tüm ihracatçı sektörlerimize de olumlu yansımaları olacaktır. Sanayicilerimiz ile tasarımcıları aynı platformda buluşturduğumuz etkinliğimiz sektöre katkısı kadar tasarımcılarımıza sağladığı motivasyon ile de önem taşıyor.”

 

2023 hedeflerine Ar-Ge ve tasarıma yatırım yapmadan ulaşmanın mümkün olmayacağını söyleyen İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Rıdvan Mertöz, “Ülkemizde Ar-Ge ve tasarım kavramları çok yeni, tasarımda henüz emekleme safhasındayız ama bu emekleme döneminden hızlıca çıkacak ve koşar adım ilerleyeceğiz. İnanıyorum ki bundan sonra yarışmalardan çıkan tasarımlar üretilecek, ihracatımıza ve ekonomimize katkı sağlayacak. Tasarım yarışmamızı farklı konseptlerle önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz” dedi.  

 

3. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması Ödül Töreni’ne katılan ve bir konuşma yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ihracatta katma değerin artırılmasında tasarımın büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, ““Türkiye mutlaka yüksek teknolojiye yatırım yapmak ve katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundadır. Bunun için de inovasyon ve tasarıma yatırım yapmak şart. Tasarım yarışmaları bu anlamda çok büyük önem taşıyor. 21 farklı sektörde tasarım yarışmaları düzenliyoruz. 2023 hedeflerimizde tasarımcılarımıza ve inovatörlerimize güvendik. 2023’te 500 tasarım merkezi ve 500 Ar-Ge merkezi hedefimiz var. Ar-Ge merkezi açma konusunda firmalara destek kapsamında çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu. Mehmet Büyükekşi, tüm tasarımcıları ve öğrencileri 19-23 Ekim 2016 tarihlerinde düzenlenecek Türkiye Tasarım Haftası’nı ziyaret etmeye de davet etti.

 

 

3. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması’nda Ödül Kazanan Tasarımlar

PLASTİK AMBALAJ

Profesyonel

 

  1. Bahar Bostancı (Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksek Okulu Endüstriyel Tasarım Bölümü)

Evrim Uvaçin Işık (Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü)

 

Tasarım: ‘MEOW’

Sokak kedilerinin mama ve su ihtiyacını gidermeye yönelik kedi besleme ünitesi ambalajı… Su ve mama bölmeleri ‘doldur kapat’ yöntemine uygun olarak tasarlanan kap, çanta ya da araba bagajında rahatça taşınabilme özelliğine sahip.

  1. Teberdar Gürbey (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

 

Tasarım: ‘RELOAD’

Kahvaltılık zeytin ambalajı… Kullanıcıya tüketeceği kadar zeytin sunan tasarım ile zeytinin kıvamında ve bozulmadan saklanması amaçlandı. Ambalaj hem saklama kabı hem de servis tabağı olarak kullanılma özelliğine sahip.

 

  1. Birnur Şahin (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü )

 

 

Tasarım: ‘DROP’

Lens solüsyonu ile lens kabını birleştirerek yeni bir kullanım sunan lens solüsyon ambalajı... Daha pratik ve hijyenik bir kullanım sağlamayı amaçlayan Drop, üzerindeki gösterge sayesinde solüsyonun kullanım süresinin takip edilmesini sağlıyor.

 

  • Mansiyon: Ahmet Osman Peker (Erciyes Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü)

 

Tasarım: ‘MODÜL’

Damacana ambalajı… 19 litrelik ağır damacanaların taşıma zorluğunu ortadan kaldırmak üzere tasarlanan Modül, iç içe geçebilen 5 litrelik dört su haznesinin bir araya gelmesiyle oluşuyor.

 

 

Öğrenci

 

  1. Mustafa Sağdıç (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım)

 

 

Tasarım: ‘LIFE BOX’

 

Günlük ilaç ihtiyacını karşılayan aynı zamanda su şişesi kapağı olarak da kullanılabilen ilaç kutusu ambalajı… Günlük ilaç ihtiyacına pratik bir çözüm sunan Life Box, ilaç kullanımının ayrılmaz ikilisi olan su ve ilacı bir arada sunuyor.

 

 

  1. Mehmet Mehmetalioğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

 

Tasarım: ‘EASY TOUCH’

 

Çocuklar için güneş kremi ambalajı… El ile herhangi bir temas olmadan kolayca sürülebilme özelliğine sahip.

 

  1. Beyza Ayhan (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

Elif Ilgaz Gülgeç (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

Tasarım: ‘HERBAG’

Baharat ambalajı / Baharatların korunaklı muhafaza edilmesi ve servis sırasında porsiyon ayarını kolaylaştırmak için tasarlanan Herbag, baharatların tazeliğini korurken dökülme, baharatı kontrolsüz boşaltma problemlerini ortadan kaldırma özelliğine sahip.

 

  • Mansiyon: Başak Oğuzalp (Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

Tasarım: ‘BRINE’

Salamura yiyecek ambalajı… Asansörlü mekanizması ile salamura gıdalardaki suya temas etmeden gıdayı yukarıya taşımaya yardım ediyor.

 

 

METAL AMBALAJ

 

Profesyonel

 

  1. Teberdar Gürbey (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

Tasarım: ‘RENDİL’

Metal peynir ambalajı… Sert peynirlerin rendeleme ve dilimlemesi için tasarlanan ambalaj sayesinde ekstra malzeme kullanılmasına gerek kalmıyor. Rende, bıçak, servis maşası ve saklama kabı olarak bir arada kullanılabiliyor.

 

  1. Atıl Aggündüz (İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü)

Egemen Nardereli (İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü)

 

Tasarım: ‘CHARGING STATION’

Metal şarj aleti ve USB kablosu… Telefon ve diğer taşınabilir teknolojik aletlerin şarj aletleri ve şarj kablolarını en iyi şekilde muhafaza etmek amacıyla tasarlandı.  

 

  1. Vafa Mammadova (İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

Tasarım: ‘MAHFAZA’

Saklama kabı ambalajı… Tek kişilik kullanım avantajı sağlayan saklama kabının fes şeklindeki kapağı aynı zamanda ölçü kabı olarak kullanılma özelliğine sahip. Adını Osmanlıca’da kullanılan ve Arapça’da ‘kap’ anlamına gelen ‘mahfaza’dan alıyor.

 

  • Mansiyon: Ozan Ruşan (Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü)

 

Tasarım: ‘KABUK’

Kabuklu kuruyemiş ambalajı… Ayaküstü kuruyemiş tüketiminde çevre kirliliğini önlemek amacıyla tasarlanan Kabuk, hem servis tabağı hem de çöp biriktirme haznesi sunuyor.

 

Öğrenci

 

  1. Sude Edebali (Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

Tasarım: ‘BABYMO’

Bebek devam üstü ambalajı… Ek gıda ve suyu aynı anda taşıma özelliğine sahip olan Babymo doğrudan ocak üzerinde ısıtılabiliyor. Ek gıdayı başka bir biberona aktarmadan kapağına emzik geçirilerek kullanım kolaylığı sağlıyor.

 

  1. Erdem Çankaya (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

Tasarım: ‘KINN’

Keskin bıçakların korunmasını ve keskinleştirilmesini amaçlayan ambalaj, kilit sistemi sayesinde çocukları keskin bıçaklara karşı koruma özelliğine sahip. Ambalajın bulundurduğu işlenmiş metal teller bıçaklar ambalaja sokulup çıkarıldıkça bileylenme işlemi de görüyor.

 

  1. Tuğba Koç (İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü)

 

Tasarım: ‘LUGA’

Çok parçalı termos, standart termoslardan farklı olarak transparan gövdeye sahip iki parçası çay kahve gibi isteğe bağlı farklı içeceklerin aynı anda taşınma özelliğini getiriyor.

 

  • Mansiyon: Yunus Emre Pektaş (TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

Tasarım: ‘Oliver’

Zeytinyağı saklama kabı ambalajı… Sıvı ürün ambalajlarındaki genel problem, hava basıncı ayarlanamadığı için sıvının kontrolsüz dökülmesi problemini ortadan kaldırmak için tasarlandı.

 

 

KONSEPT KATEGORİSİ “KÜLTÜRÜ AMBALAJLA”

 

Profesyonel

 

  1. Teberdar Gürbey (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

Tasarım: ‘EFE’

Zeytinyağı ambalajı… Zeytinyağı tüketimini pratikleştirmek ve zeytinyağı kullanımını daha tasarruflu hale getirmek için tasarlanan Efe, sahip olduğu püskürtme sistemi sayesinde zeytinyağının gıda üzerine eşit yayılmasını sağlıyor.

 

  1. Anıl Ercan (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

Tasarım: ‘BAYRAM’

Bayram ve misafirin Türk insanı için öneminden hareketle tasarlanan ambalaj, Türk lokumu ile kolonyanın aynı tasarımda sunulmasını olanaklı hale getiriyor.

 

  1. Umut Demirel (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

Tasarım: ‘SEMAZEN’

Türk kahvesi ambalajı… Açılan kahve ambalajlarında kahvenin zaman içinde bayatlaması problemini ortadan kaldırmak için tasarlanan Semazen, içerisindeki değirmen sayesinde tüketilecek kahveyi ihtiyaç olan ölçüde öğütüyor.

 

  • Mansiyon: Bekir Cenk Aykut (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü)

 

Tasarım: ‘LALEZAR’

Türk kültüründe önemli bir yeri olan lalenin İstanbul’un 7 tepesini simgeleyen özel tasarlanmış 7 kapsül ile toprağa ekilip büyümelerini içeren bu tasarım güzel bir hediye seçeneği olarak dikkat çekiyor.

Öğrenci

 

  1. Melisa Işık (Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü)

Tasarım: ‘CULTURE BOOK’

Kültür kitabı, Türk kültürüne özgü çay, kahve, baharat, şekerleme vb. birçok ürünü kitap sayfalarında ürün özellikleri ile sunma özelliğine sahip ambalaj tasarımı ile öne çıkıyor. Kişiye Türk mutfağına özgü ürünleri aynı anda satın alma ya da hediye etme seçeneği sunuyor.

 

  1. Ayça Gizem Özışık (Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

Tasarım: ‘PESDİL’

Pestilin steril, ulaşımı kolay, kolay tüketilebilmesi amacıyla tasarlanan Pesdil, ölçülü tüketime teşvik etme özelliğine sahip.

 

  1. Enis Altınkaynak (Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü)

Tasarım: ‘BAKLAVA’

Baklavaya kolay ulaşılabilmesi amacıyla hayata geçirilen tasarım, çiğ olarak saklanan baklavanın evde kendi ambalajında fırınlanabilmesi ve ambalajdan çıkan şekerle birlikte şerbetinin hazırlanabilmesi sayesinde mutfaklara pratik bir lezzet katıyor.   

 

  • Mansiyon: Melahat Köşeli (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

Mert Can Bakır (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü)

 

 

Tasarım: ‘BOZACI’

 

Türk kültürünün önemli simgelerinden bozanın ambalaj sayesinde tercih edilirliğini artırmak amacıyla geliştirilen BOZACI; özel tasarımı ve kapağındaki leblebi ve tarçın taşıma hazneleri ile dikkat çekiyor.

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

ALTIN ÜYELİK 1

Copyright , Her hakkı saklidır. plastikpazari 2016