Enka Polimer, Bakü’de Ayda 600 Ton Üretime Hazırlanıyor

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde üretime başlayan Enka Polimer, kimya ve plastik sektöründe yurtdışı yatırımlarıyla büyüyor. Bakü’de 2016’da 350 ton ile imalata başlayan firma, mayıs ayında 600 tonluk üretim hedefiyle altyapı çalışmalarını sürdürüyor.

 

Kimya ve plastik sektörünün önemli oyuncularından Enka Polimer, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde başladığı üretim serüveninin ardından global marka olma yolunda ilerliyor. 2016 yılında Gürcistan ve Azerbaycan pazarında daha etkin olabilmek için Bakü’de tesis kuran firma, mayıs ayında kapasitesini 600 tona çıkarabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Faaliyetlerinin yanı sıra sektördeki standart sorunundan haksız rekabete kadar birçok konuda bilgi veren Enka Polimer Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Genel Müdürü Ayhan Çatalkaya, KAYSO Bilgi’nin sorularını yanıtladı.

Kaç yıldır kimya sektöründesiniz? Kısaca firmanızın kuruluş sürecinden söz edebilir misiniz?

Kayseri’de 1974 yılında doğdum. Çalışma hayatına ise 1995 yılında Almanya’nın Düsseldorf şehrinde Henkel kimya fabrikasında başladım. Üretim müdürü olarak 2009 senesi sonuna kadar çalıştığım firmadan ayrılıp, Türkiye’ye dönüş yaptım. 2010 senesi başı itibarıyla kayınbiraderim ile beraber Enka Polimer firmasını kurup, Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde 1.600 metrekare alan üzerinde plastik sektörü için katkı malzemeleri üretmeye başladık. Ayda 350 ton olarak başladığımız üretim kapasitemiz 2011 yılında 600 tona çıktı.

Ürün çeşitlerinizden bahsedebilir misiniz?

Firmamız, poşet, kablo, plastik boru, kova ve çuval imalatında kullanılan kalsiyum karbonat dolgu malzemeleri (kompaund) üretmekle beraber, plastik ürünlerde alev yaymayı, yanmayı geciktirici ve halojensiz (HFFR) konsantre, plastik imalatında büyük sıkıntı olan gaz (nem) oluşumunu engelleyen antigaz (AG), poşet yapımında ürünü beyazlatmak için katkılar, plastik borularda kullanılan mavi boya (masterbatch) ve proses geliştirici kimyasallar üretiyor.

Son dönemde yaptığınız yatırımlardan söz edebilir misiniz? Önümüzdeki dönem planlarınızda neler yer alıyor?

Enjeksiyon ve ekstrüzyon kalıplamada plastik mamule katkı sağlayan, mukavemetini artıran cam elyaf katkılı polietilen (PE) ve polipropilen (PP) bazlı ürün imalatı için yeni bir üretim hattımız inşallah birkaç ay içinde devreye alınacak. Bununla beraber ihtiyacımız olan tüm ölçümlerimizi yapabileceğimiz donanımlı bir laboratuvar kurulmuş olacak.

Hedefimiz, plastik sektöründe üretmiş olduğumuz hammaddeleri kullanan firmaların ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilmek, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek uygulamaya koyup, yakın zamanda sektörün lider kuruluşu olmaktır. Kaliteli hammadde ile üretiminin her aşamasında birinci sınıf malzeme kullanarak kalitemizi ve müşterilerimizin memnuniyetini artırıyoruz. Amacımız; yenilikçi, sürekli ve üstün çözümler sunarak müşterilerimize kendi sektörlerinde en üst kalitede ürün üretmelerini sağlamak ve küçük, orta ve büyük ölçekli müşterilerimize ürünlerimiz ile yenilikçi, sürekli ve üstün çözümler sunmaktır.

İhracat yapıyor musunuz ve portföyünüzde hangi ülkeler var? İhracat rakamlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

2014 - 2016 senelerinde Azerbaycan’a ayda yaklaşık 200 ton kadar ihracatımız oldu. 2016 senesinde Bakü’ye kurduğumuz tesis ile ayda 350 ton üretim yapıyoruz. Azerbaycan’da üretimde kullanılan kimyasalları da Türkiye’den gönderiyoruz. Gürcistan ve Azerbaycan bölgesinde daha geniş bir yelpazeye hitap edebilmek adına mayıs ayında ikinci makinemizi göndereceğiz. Böylelikle oradaki kapasitemizi ayda 600 tona çıkarmayı hedefliyoruz.

Son olarak sektörün sorunlarından bahsedebilir misiniz?

Bizim sektörümüzün en büyük sorunlarından biri sektörde standart oluşmaması. Oluşmuş olan standartların da teftiş edilmemesi haksız rekabete yol açıyor. Sektördeki imalatçıların bir kısmının teorik bilgilerinin yetersiz olması da bizim için enerji kaybı teşkil ediyor. Biz ülke olarak plastik imalatında Avrupa’da ikinci sırada, dünyada altıncı sıradayız. Fakat teorik ve teknolojik donanımlarımızın yetersizliğinden dolayı katma değerli ürünler üretemiyoruz. Üniversite hocaları ile üreticilerimizi bir araya getiremediğimiz için katma değerli ürünlere yönelemiyoruz. Bu işi Avrupa ülkeleri kurdukları stratejik araştırma merkezleri ile çok iyi yapıyorlar. Ayrıca firmalar arasında denetlenebilir bir standart geliştirilebilmesi lazım ki, haksız rekabetin önünü tamamen kapatmış olalım.

Kaynak: KAYSO Bilgi

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

ALTIN ÜYELİK 1

Copyright , Her hakkı saklidır. plastikpazari 2016