Clariant Masterbatch İşletme Birimi Satış Müdürü; Ufuk Açıkel ile Röportajımız

Clariant, farklı sektörlerdeki müşterileri için inovatif ve sürdürülebilir çözümlerle değer oluşturmaya katkıda bulunuyor.

 

Clariant’ın Türkiye’deki geçmişi ve organizasyonu hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?  Clariant Türkiye’de ne zamandan beri faaliyet gösteriyor ve hangi sektörlerde hizmet veriyor?

Clariant 1995 yılında, 1886’da Basel’de kurulmuş olan kimya şirketi Sandoz’dan ayrılarak kuruldu. Doğrudan bağlı olduğu kökeni sayesinde, Clariant kimya bilimi ve kimya sektörüyle ilgili yaklaşık 150 yıllık bilgi ve deneyimiyle müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. Clariant, 2017 itibariyle 53 ülkede 110 şirketle faaliyet gösteriyor.

Clariant Türkiye, Plasticolor’un satın alınmasından iki yıl sonra, 1992 yılında Sandoz Chemicals adıyla kuruldu.  Sefaköy’de kurulan şirket, 90’lı yıllarda faaliyetlerini bu bölgede geliştirdi. 2008 yılında hem kimyasal üretimi hem de depolama faaliyetleri Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, birçoğu GOSB tarafından temin edilen tesislere taşındı. 2004 yılında ise MasterBatch İş Birimi, yerel pazara daha iyi hizmet vermek amacıyla Gaziantep’te bir Acil Müdahale Birimi kurdu.

Sefaköy’de son kalan faaliyetler de (Satış ve İdare, MasterBatch fabrikası) 2011 sonu itibariyle  Gebze’ye taşındı. Aynı zamanda SüdChemie Türkiye ve Balıkesir ve Fatsa’daki 2 Bentonite tesisinin entegrasyonu da aynı sürelerde başladı. Clariant’ın Kağıt, Tekstil, Emülsiyonlar ve Deri faaliyetlerinden yatırımlarını çekmesi ise 2013/2014 yıllarında gerçekleşti. Öte yandan, Balıkesir tesisi Fransa ve Singapur’dan kısa süre önce aktarılan faaliyetlerle güçlendirildi.

 

Orta sınıfın gelir düzeyinin, mobilitenin ve şehirleşmede görülen artış trendlerinden dolayı Kişisel Bakım, Ev Bakımı, İnşaat, Ambalaj, Tüketim Malları, Sağlık, Ulaşım ve Gıda gibi yüksek büyüme oranları sunan faaliyet alanlarına odaklanıyoruz. Özellikle Türkiye’de, Pigment, Fonksiyonel Mineraller (FM), Katkı Maddeleri, Petrol ve Madencilik Hizmetleri (OMS), Endüstriyel ve Tüketici Özel Ürünleri (ICS) ve Masterbatch İşletme Birimleri yer alıyor.

Sunduğunuz ürün ve çözümleri anlatır mısnıız?

Clariant, farklı sektörlerdeki müşterileri için inovatif ve sürdürülebilir çözümlerle değer oluşturmaya katkıda bulunuyor. Clariant’ın portföyü, oldukça spesifik ihtiyaçları mümkün olduğunca tam ve kesin bir şekilde karşılayacak biçimde tasarlanmış durumda. Aynı zamanda devam eden araştırma ve geliştirme çalışmaları da enerji verimliliği, yenilenebilir hammaddeler, emisyonsuz ulaşım ve sınırlı kaynakların korunması gibi dönemin başlıca trendlerini ele almaya odaklanıyor.

Clariant Masterbatch, renk ve katkı konsantreleri ile plastikler için performans çözümlerinde dünya çapında tanınmış bir lider. Clariant Masterbatch'in Gebze ve Gaziantep’te olmak üzere Türkiye’de iki üretim tesisi bulunuyor. Dünya çapında en büyük halı üretim bölgelerinden biri olan Gaziantep'teki yerel varlığımız, talebi çok yüksek olan bu sektöre yönelik hızlı renk geliştirme ve tedarik sağlama açısından stratejik bir avantaj oluşturuyor.

 

Masterbatch, Clariant ailesinin içerisinde küresel bir tasarım ve teknoloji hizmet ağı sunan ColorWorks® adı altında özel bir hizmet sağlıyor. Bu hizmet kapsamında marka şirketleriyle ve tasarım firmalarıyla yakın işbirliği yapılarak, müşterilerimize, özel hazırlanmış renk geliştirme hizmetleri sunuyoruz. ColorWorks®, markaların yeni ürünleri piyasaya daha hızlı sunmasına ve marka tanınırlığı ve değeri oluşturmak için rengi daha etkin bir şekilde kullanmalarına yardımcı oluyor.

Clariant, otomotiv sektörü için özel çözümlerden biri olarak Hydrocerol® köpük yapıcı kimyasal maddeleri üretiyor. Hydrocerol® ayrıca tüm dünyada ağırlığı azaltma, performansı arttırma ve makine kasasından gıda ambalajına, malzeme elleçleme sistemlerinden otomotiv parçalarına ve pencere doğramalarına kadar pek çok alanda ürün maliyetini optimize etme özellikleriyle tanınıyor.

 

Parenteral, oküler ve nazal ilaçların kullanımı için olan ecza konteynerleri için yeni beyaz masterbatch’imiz Remafin-EP® çözümünü üretiyoruz. Remafin-EP®, Tıp ve İlaç Uygulamaları mevzuatının yorumlanmasıyla ilgili potansiyel sorunların engellenmesine yardımcı oluyor.

 

Modern mühendislik polimerleri alanında, Clariant’ın ürettiği Renol® masterbatch’leri, tüketici piyasalarında başarılı olan parlak, dayanıklı ve tutarlı renkleri yaratıyor.

 

Plast Eurasia fuarı hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Türkiye ve Avrasya’daki, plastik endüstrisinin en önemli ve kapsamlı buluşması olarak görülen Plast Eurasia Fuarı, endüstrinin uluslararası pazarlara açılmasında önemli bir rol oynuyor ve ayrıca teknoloji ve makine yatırımlarına da öncülük ediyor.

 

Plastik sektöründeki müşterilerimiz, küresel mega trendlerin ivme kazandırdığı ihtiyaçları karşılamak için, özel olarak hazırlanmış inovasyonların ve hacim odaklı desteğin bir birleşimine ihtiyaç duyuyor. Türkiye’deki plastik sektörüne yönelik geniş ürün ve hizmet portföyümüzle, müşterilerimizle ve partnerlerimizle işbirliği yaparak onların işlerini geliştirmeyi sürdürmeye hazırız. Bu yıl Plast Eurasia’da özellikle sürdürülebilirliğin öne çıktığı inovasyonlara nasıl odaklandığımızı göstereceğiz. Müşterilerimizin inovatif ve sürdürülebilir çözümler geliştirmesini destekleyerek, insanlar için en yüksek değeri oluşturuyoruz.

Farklı sektörlerde faaliyet gösteren bir şirket olarak kimya sektörünün Türkiye’deki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türk kimya sektörü son 30 yılda ciddi anlamda gelişti ve Türkiye’yi bu sektör için önemli bir yer haline getirdi. Bu büyüme aynı zamanda, pek çok farklı sektörle ilişkili olarak Türkiye ekonomisindeki genel büyümeye de katkıda bulunuyor ve onlarca yıldır Türkiye ekonomisinin gerçekleştirdiği ilerlemeleri yansıtıyor. Türkiye kendisini ileri götürecek genç ve interaktif bir nüfusa sahip. Öte yandan Türkiye kimyasallar ve kimyasal ürünler pazarı son yıllarda çok güçlü bir büyüme içerisinde. Clariant bu büyümeyi hızlandırmak ve bu kararlılığın bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyor. Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğuna ve kimya sektörünün büyümeyi destekleyen başlıca sektörlerden biri olacağına kuvvetle inanıyoruz.

 

Türk kimya sektörü, 2023 itibariyle 50 milyar dolara ulaşması öngörülen ihracatla önümüzdeki yıllarda olağanüstü bir büyümeye hazırlanıyor. Clariant olarak bu girişimde aktif bir rol oynamayı ve küresel uzmanlığımızla Türk kimya sektörünün gelişimini desteklemeyi arzuluyoruz.

2018’den beklentileriniz nelerdir?

Clariant olarak 2018’den beklentimiz, Türkiye’nin gelişmiş kimya sektörü kapasitesini artırma arzusunu, şirketimizin bilgi aktarımı ve sürdürülebilir yatırımlarıyla destekleyerek bu hedefin bir parçası olmak. Clariant, pazardaki mevcut varlığını geliştirmeye devam etmek ve inovasyon, yaratıcılık ve girişimcilik odaklı ekstra büyüme yaratma amacına bağlılığını koruyor.

 

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

ALTIN ÜYELİK 1

Copyright , Her hakkı saklidır. plastikpazari 2016